• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2001

  `Kernwapens waren een heilige zaak geworden’

  De jaren tachtig van Mient Jan Faber

  Door: Eva Rensman

  Massale demonstraties, felle debatten, politieke ruzies en zelfs verscheurde huwelijken: heel Nederland is begin jaren tachtig in de ban van de bom. Algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad Mient Jan Faber was hét gezicht van de anti-kernwapenbeweging: `We zijn erin geslaagd grote groepen mensen te mobiliseren op de angst voor vernietiging.’

  De anti-kernwapenbewegingen die aan het einde van de jaren zeventig in verschillende Europese landen ontstaan krijgen in korte tijd veel aanhang. In Nederland wordt de vredesbeweging ongekend populair: 400.000 mensen demonstreren in 1981 in Amsterdam tegen plaatsing van kernwapens in Nederland, 550.000 mensen doen dat twee jaar later in Den Haag nog eens over. En bijna vier miljoen mensen tekenen in 1985 het `volkspetitionnement’ tegen kernwapens. Algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) Mient Jan Faber is in deze jaren de bekendste anti-kernwapenactivist van Nederland: hij debatteert met tegenstanders in televisieprogramma’s, spreekt op demonstraties en laat in talloze interviews voor televisie, radio en kranten weten dat er geen kernwapens in Nederland geplaatst mogen worden.

  En dat terwijl Faber eigenlijk niet zoveel met kernwapens op heeft. Als universitair docent wiskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam raakt hij in zijn vrije tijd betrokken bij wat dan de `derdewereldbeweging’ heet. Halverwege de jaren zeventig wordt hij gevraagd als algemeen secretaris van het IKV. Het IKV was in 1966 opgericht door negen Nederlandse kerken, zowel protestant als katholiek, met als opdracht `de problemen van oorlog en vrede te bestuderen, mensen in Kerk en samenleving te informeren en passende acties aan te bevelen’. Faber: `Ik wist eigenlijk niet wat ik met het IKV aan moest. Bijna niemand hield zich bezig met veiligheidsvraagstukken.’ Hij besluit bij de universiteit te blijven. Totdat alle andere kandidaten zijn afgevallen. `Voor een paar jaar dan, dacht ik.’ Ruim twintig jaar later is Faber nog steeds algemeen secretaris van het IKV.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen