Home Junta voor het gerecht

Junta voor het gerecht

  • Gepubliceerd op: 28 februari 2023
  • Laatste update 03 mrt 2023
  • Auteur:
    Jos van den burg
  • 2 minuten leestijd
Junta voor het gerecht

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Of zijn werk gevaarlijk is, vraagt Strassero’s tienerzoon in Argentina 1985 (te zien op Amazon Prime Video) aan zijn vader. ‘Een beetje,’ antwoordt hij, omdat hij zijn zoon niet ongerust wil maken. Maar die weet wel beter en zegt dat ze hem zullen vermoorden.

Zover komt het niet, maar geen gebrek aan doodsbedreigingen tegen Strassera, zijn onderzoeksteam en getuigen in de rechtszaak tegen het regime van juntaleider Jorge Videla. Het proces tegen het perverse terreurbewind dat van 1976 tot en met 1983 meedogenloos huishield was uniek. Nooit eerder stond in een land een militaire junta terecht in een civiele rechtbank. Twee jaar eerder was het regime gestruikeld over de desastreuze Falklandoorlog, waarna de democratie werd hersteld. Het proces tegen de juntaleden was een eerste afrekening met het gruwelijke verleden.

Argentina 1985 laat zien hoe onzeker de uitkomst was. Scherp toont de film dat de aangeklaagden er alles aan deden om het proces te frustreren. Ook was er voortdurend angst voor bomaanslagen en een nieuwe militaire coup. Maar Strassera steeg tijdens het proces boven zichzelf uit. De meer dan 800 getuigenverklaringen leidden tot veroordelingen, waaronder levenslang voor Videla. Eind goed, al goed? Zo simpel was het niet, want vijf jaar later verleende president Carlos Menem de juntaleden gratie, vermeldt deze indrukwekkende film. Onvermeld blijft dat Videla achttien jaar later na een nieuwe aanklacht alsnog levenslang in de gevangenis belandde.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2023