• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2006

  Joseph Goebbels (1897-1945)

  Spindoctor avant la lettre

  Door: Willem Melching

  Met zijn aandacht voor moderne media en de verpakking van zijn propaganda in gezellig amusement wist hij het vertrouwen van het Duitse volk te winnen. Tijdens de oorlog wist hij het aan te zetten tot groot enthousiasme en patriottisme. Propagandaminister Joseph Goebbels mocht vrijwel nooit meebeslissen in belangrijke zaken, maar werd zo wel het gezicht van het Derde Rijk.

   De duivelse combinatie van keiharde terreur en propaganda was de pijler onder Hitlers nazirijk, schrijven veel historici. Auteurs als Joachim Fest leggen daarmee de verantwoordelijkheid voor het Derde Rijk primair bij de nazi-elite. In deze visie waren de Duitsers misleide en onderdrukte slachtoffers, want wie kon zich verzetten tegen de overmacht van figuren als SS-leider Heinrich Himmler en propagandaminister Joseph Goebbels? 

  Het is een verleidelijke versie van de Duitse geschiedenis, maar niet geheel juist. Het Derde Rijk was stabiel en populair omdat het succesvol was. Het bracht orde, welvaart, werkgelegenheid en enige tijd zelfs overwinningen in de oorlog. Zolang Goebbels niet hoefde te liegen, was zijn propaganda succesvol. Pas op het moment dat werkelijkheid en publiciteit uit elkaar begonnen te lopen, verloor hij zijn geloofwaardigheid. Te laat besefte het Duitse volk toen dat het zijn ziel aan de duivel had verkocht.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen