• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2014

  Johan Maurits (1604-1679): koloniaal bestuurder van Brazilië

  'De Braziliaan'

  Door: Machiel Bosman

  Hij is tot op de dag van vandaag een grootheid in Brazilië. Kinderen leren over hem op school. Hoe komt het dat een koloniaal bestuurder zo’n reputatie heeft verworven in een voormalig wingewest? De Duitse graaf Johan Maurits, als gouverneur in dienst van de Republiek, voerde een politiek van verdraagzaamheid. Maar blijvender nog is het beeld van Brazilië in de vroegmoderne tijd dat de wetenschappers en kunstenaars in zijn gevolg hebben vastgelegd.

  Vanuit het slot kun je kilometers ver over de oceaan uitkijken. Het fonkelnieuwe paleis getuigt van een onwaarschijnlijke luxe. Eén zaal is volledig ingericht met ivoor: de tafel, de stoelen, de kandelaars. Een toren herbergt de eerste sterrenwacht van het continent. Het slot wordt omringd door een park met wijngaarden, prieeltjes en fonteinen. De hoge bomen vloeken met de nieuwbouw eromheen. Ze zijn overgepoot – een kunststukje dat in deze contreien niet eerder met volgroeide bomen is vertoond.

  Aan de voet van het slot ligt een keurig aangeharkt stadje te stralen in de tropische zon. Rechte straten en loodrechte kruisingen; alles komt zo van de tekentafel. Er is een ziekenhuis, een weeshuis en een dierentuin, de eerste aan deze zijde van de oceaan. Mauritsstad is een stukje modern Europa in Amerika.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen