Home Islam en Inca’s

Islam en Inca’s

  • Gepubliceerd op: 23 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns
  • 3 minuten leestijd

‘Wist je dat Tibetaanse monniken wijn schenken in schedels? Of dat dino’s met elkaar konden praten?’ Dit zijn slechts twee van de vele culturele en (pre)historische vragen die aan bod komen op www.museumkennis.nl. De website is een samenwerkingsverband tussen het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Rijksmuseum voor Oudheid en het natuurmuseum Naturalis.

Dat de informatie op Museumkennis breed en gevarieerd is, is het gevolg van dit samenwerkingsverband. De informatie is verdeeld over maar liefst 37 thema’s op het gebied van cultuur, volkenkunde en (pre)historie. Onder het blokje ‘Dodencultus’ komen bijvoorbeeld niet alleen de grafcultuur van de oude Inca’s of de Merovingische grafgiften aan de orde, ook de vraag ‘Hoe bewaar je insecten?’ krijgt aandacht. Hier legt natuurmuseum Naturalis uit hoe het insecten die 250 jaar geleden gevangen zijn in perfecte staat wist en weet te bewaren.

Naast culturele en historische thema’s is er ook aandacht voor hedendaagse wetenschap. Zo is er een apart blokje over biotechnologie. Binnen dit blokje is er weer ruimte voor verdieping. ‘Wat is een mens? Het antwoord op die vraag hangt af van aan wie je het vraagt, maar vooral ook wanneer en waar.’ Doorklikken leidt naar een apart thema over visies op de natuur, waarin bijvoorbeeld het islamitische mens- en wereldbeeld vergeleken wordt met dat uit de Verlichting.

Er worden constant verbanden gelegd tussen de verschillende artikelen, vaak op verassende manieren. De meeste stukken zijn geïllustreerd met foto’s van objecten die te zien zijn in een van de musea. Alle teksten zijn helder geschreven en veronderstellen weinig voorkennis.

De thema’s van Museumkennis blijken echter nogal selectief. Zo is er wel een mooi geïllustreerd artikel over de trans-Atlantische slavernij of het leven in een middeleeuwse stad, maar geen apart thema over het oude China en weinig over Afrikaanse culturen. De bezoeker moet rekening houden met de beperkte expertisegebieden van de samenwerkende musea en geen systematische, encyclopedische informatie verwachten.

Een erg leuke functie is de mogelijkheid om vragen te stellen. Op onze vraag ‘Hoe herdachten de oude Chinezen hun doden?’ hadden we de volgende dag al antwoord. Dat was persoonlijk en helder, en bestond vooral uit verwijzingen naar artikelen op de website. Door te zoeken op trefwoorden als ‘China’ of onder het kopje ‘Dodencultus’ hadden we de informatie echter niet kunnen vinden – de zoekfunctie werkt dus niet optimaal.

‘Een schat aan informatie over verre volken, oude culturen en de natuur’ – zo presenteert Museumkennis zichzelf. Er is inderdaad veel kennis te vinden, over de onderwerpen waar de deelnemende musea zich mee bezighouden. De informatie en de thema’s die wel ter sprake komen zijn echter breed opgezet, zeer deskundig opgeschreven, rijk geïllustreerd en verrassend. ‘Wist je dat er vroeger bij Maastricht een monster in zee zwom?’

www.museumkennis.nl

Mei 1940
Een mooi vormgegeven website over de slag om de Grebbeberg tijdens de meidagen van 1940. Er is veel foto-, audio- en videomateriaal en uitgebreide informatie te vinden. Behalve over de Grebbeberg gaat de site over de slag om Nederland in het algemeen. Mensen die meer willen weten over veteranen of verloren familieleden kunnen een bericht op de site achterlaten.
www.grebbeberg.nl

Tradities
In 1427 wordt voor het eerste gemeld dat Nederlanders hun schoen zetten. Arme Utrechtenaren lieten hun schoen achter in de Sint-Nicolaaskerk en de rijken stopten daar ’s nachts iets in. De geschiedenis van deze en vele andere Nederlandse tradities staat uitgebreid beschreven op een website van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, dat 2009 heeft uitgeroepen tot ‘Jaar van de Tradities’. Helaas werkt de zoekfunctie nog niet.
www.traditie.nl

Tweede Wereldoorlog
In vrijwel alle landen van Europa zijn musea en plaatsen te vinden die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Van de meeste landen in Europa zijn ze hier op een rijtje gezet. Als u zelf plaatsen weet, kunt u die toevoegen.
www.oorlogsmusea.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer