Home INTERVIEW: Op reis langs Nederlandse sporen

INTERVIEW: Op reis langs Nederlandse sporen

  • Gepubliceerd op: 28 augustus 2013
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Mirjam Janssen

Geschiedenisliefhebbers zijn vaak op zoek naar de ‘historische sensatie’, zoals Johan Huizinga het gevoel noemde dat je het verleden echt beleeft. Dat gevoel kan ontstaan tijdens een bezoek aan een historische plek. Reisbureau Historizon brengt reizigers naar zulke plekken toe. Sinds vorig jaar werken Historisch Nieuwsblad en Historizon nauw samen.

‘Wij bieden themareizen aan die deelnemers in aanraking brengen met het Nederlandse verleden in binnen- en buitenland,’ vertelt Piet Segers, directeur van Historizon. ‘Elke reis wordt begeleid door een historicus die het grote verhaal vertelt. Hij wordt daarbij ondersteund door lokale deskundigen. Het gaat om volledig verzorgde reizen. De deelnemers verblijven in drie- of viersterrenhotels en dineren op bijzondere locaties.’

De samenwerking met Historisch Nieuwsblad leidde vorig jaar tot een 13-daagse reis naar Suriname, die in november van dit jaar wordt herhaald. De reisleider is Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. ‘Frans kent Suriname heel goed en brengt de deelnemers tijdens de reis in contact met de oude en nieuwe geschiedenis van dat land,’ zegt Segers. ‘Dit jaar wordt herdacht dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft. Tijdens de reis besteden we hier extra aandacht aan.

Wij laten het land zien via de Surinamers zelf. Zo gaan we met een lokale gids Paramaribo in. Behalve bekende bezienswaardigheden bezoeken we ook lokale markten. Een kok introduceert typisch Surinaamse gerechten. De dagen daarna gaan we naar Fort Nieuw-Amsterdam, Fort Zeelandia en een voormalige suikerfabriek.

De bekende Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas vertelt over zijn werk en het culturele leven in Suriname. Ook schuiven de deelnemers aan in een schrijverscafé, waar Surinaamse schrijvers en journalisten hun visie op het land geven. Schrijfster Cynthia McLeod neemt de bezoekers mee op een boottocht over de Commewijne en verhaalt ondertussen over de geschiedenis van de plantages en de slavernij.’

Verder staan drie dagen in het binnenland op het programma, zodat de deelnemers kunnen kennismaken met de prachtige natuur van Suriname. Ze brengen een bezoek aan de Jodensavanne, een marrondorp en het eiland Isadou. De 13-daagse reis verloopt in een prettig tempo en is afgestemd op het klimaat, verzekert Segers. ‘Als het nodig is, zetten we een touringcar in. De deelnemers hoeven geen lange afstanden door de hitte te lopen. Ze hebben ook vrije tijd in Paramaribo.’

In Nederland organiseren Historisch Nieuwsblad en Historizon in september de Gouden Eeuw Bustour, een verzorgde rondreis van zes dagen langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de zeventiende eeuw. ‘Als je het over de Gouden Eeuw hebt, heb je het automatisch over Amsterdam. Maar dat doen wij nu eens een keer niet. We gaan op zoek naar minder bekende plekken die in deze periode ook belangrijk waren.’

Reisleider is Luc Panhuysen, die onder meer boeken schreef over het rampjaar 1672 en de gebroeders De Witt. ‘We beginnen in kasteel Amerongen, waar Luc zal vertellen over het rampjaar. Daarna gaan we door naar Maastricht, dat in de zeventiende eeuw een vestingstad was en van groot belang voor de veiligheid van Holland.’ Vervolgens maken de deelnemers in Vlissingen en Middelburg kennis met de beroemde zeeheld Michiel de Ruyter en de West-Indische Compagnie.

Op de derde dag is er aandacht voor de wetenschap: in Museum Boerhave in Leiden bespreekt Luc Panhuysen topwetenschappers als Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek. ’s Middags worden de deelnemers in het Prinsenhof in Delft ontvangen door Peter Hofland, die vertelt over de reconstructie van de moord op Willem van Oranje. De volgende dag staat in het teken van de Verenigde Oost-Indische Compagnie met een bezoek aan Hoorn en het Westfries Museum.

Om te ervaren hoe zeventiende-eeuwers reisden, maakt het gezelschap op de vijfde dag een reis per tjalk van Enkhuizen naar Harlingen. Van daaruit gaat het naar Leeuwarden, waar de geschiedenis van de Friese Nassaus centraal staat. De deelnemers overnachten op het historische landgoed De Klinze en leren daar meer over het fenomeen buitenplaatsen. De bustour eindigt in Utrecht met een tentoonstelling over de Vrede van Utrecht en een bijeenkomst in het Academiegebouw, waar in 1579 de Unie van Utrecht werd getekend. De deelnemers bezichtigen de zaal waar vertegenwoordigers van Nederlandse gewesten en steden afspraken de Spanjaarden het land uit te jagen.

De komende jaren gaan Historisch Nieuwsblad en Historizon vaker samenwerken. Op het programma voor 2014 en 2015 staan reizen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, en naar Zuid-Afrika en de Antillen. Later volgen tochten naar Indonesië en Brazilië, vertelt Segers. ‘Maar ook andere landen waar Nederland sporen heeft achtergelaten en waarover een interessant historisch verhaal te vertellen is komen in aanmerking.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer