• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 3 augustus 2022

  Iconische films gaven vertekend beeld Jodentransporten

  Door: Teun Willemse

  Dirk Mulder, oud-directeur van Herinneringskamp Westerbork, schrijft in een nieuw boek dat het gangbare beeld van Jodentransporten vanuit Nederland moet worden bijgesteld: Joden werden meestal in personentreinen vervoerd, niet in goederenwagons. Maar die informatie is niet nieuw, zegt NIOD-onderzoeker Laurien Vastenhout. Zij hoopt dat Mulders boek de aanzet vormt voor breder en internationaler onderzoek naar de Jodentransporten.

  In Buitengewone transporten. Deportaties van Joden, Roma en Sinti uit Nederland behandelt Mulder 114 transporten uit Nederland. Hij beschrijft hoe de deportaties vanuit Westerbork ordelijk en gestructureerd verliepen: er heerste kalmte en rust bij de treinen en er stonden ‘wuivende mensen’ op het perron. Van iedere deportatie bracht hij in kaart welke wagons er zijn gebruikt. Zo kwam hij tot de conclusie dat gevangenen de eerste periode van de bezetting met goederenwagons werden vervoerd, maar dat de Duitsers al snel overgingen op personenrijtuigen.

  Volgens NIOD-onderzoeker Laurien Vastenhout was het gebruik van personenrijtuigen echter al bekend; het is meermaals op beeld vastgelegd. Het besluit van de bezetter om over te gaan op personenwagons werd volgens haar vooral ingegeven door eigenbelang. ‘De goederenwagons waren onder meer nodig voor het vervoer van materieel voor de Duitse oorlogsvoering.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen