• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 23 september 2019

  Hollandse glorie en gajes in het Oranjehotel

  Interview met Bas von Benda-Beckmann over Het Oranjehotel

  Door: Ianthe van Beuningen

  ‘In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie,’ zo luidde een kenmerkende leus van het Oranjehotel. Hier werden de grote verzetshelden van Nederland opgesloten: dat was het beeld in ieder geval. Dit klopt in veel opzichten zeker,  maar toch ontbreekt het een en ander. Bas von Benda-Beckmann bespreekt in zijn boek Het Oranjehotel ook de ervaringen van zwarthandelaren, Joden en andere delinquenten. Hij schetst het echte leven in de gevangenis: divers, kleurrijk en vol buitengewone verhalen.

  Vanwaar dit boek?
  De gevangenis van Scheveningen, het Oranjehotel, stond enkele jaren geleden op het punt afgebroken te worden. Stichting Oranjehotel heeft ervoor gezorgd dat het gebouw behouden bleef en een nationaal herinneringscentrum werd. Bij dit herinneringscentrum hoort een geschiedschrijving, één die er tot nu toe nog niet was. In opdracht van Stichting Oranjehotel heeft het NIOD mij daarvoor aangesteld. Ik hou me immers al mijn hele carrière als historicus bezig met de Tweede Wereldoorlog en schreef eerder ook een boek over het verzet (De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis, 2013).

  U bespreekt de beeldvorming rondom het Oranjehotel, tijdens en na de oorlog. Wat was dit beeld van het Oranjehotel?
  Het Oranjehotel is een geuzennaam voor wat officieel de Polizeigefängnis van Scheveningen heette. Eind 1940 kreeg het de bijnaam Oranjehotel. Dit verwees naar de vele verzetsmensen die daar zaten. Ook na de oorlog werd de gevangenis sterk geassocieerd met beroemde verzetshelden zoals Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, en Rudolph Cleveringa, de hoogleraar die opkwam voor zijn Joodse collega’s. Op den duur ontstond het beeld dat er bijna alleen maar van dit soort nationale helden in Scheveningen hun straf uitzaten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen