• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 9/2016

  Hoe Schiphol uigroeide tot een luchthaven van wereldformaat

  Ruim 100 jaar nationale luchthaven

  Een eeuw geleden werd een zompig weiland vlak bij Amsterdam in gebruik genomen als militair vliegveld. Al snel groeide Schiphol uit tot een luchthaven van wereldformaat en een belangrijke economische motor.

  Vliegbrillen en een kruik

  19 september 1916: voor het eerst landen drie vliegtuigen op een drassig stukje grond bij Fort Schiphol, dat dienst moest gaan doen als militair vliegveld. De jaren daarop beginnen ook vracht- en passagiersvliegtuigen er gebruik van te maken. Na de oprichting in 1919 van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM), die een lijndienst op Londen onderhoudt, groeit het aandeel van de burgerluchtvaart.

  De eerste jaren meldden passagiers zich bij het KLM-kantoor aan het Leidseplein in Amsterdam. Vandaar werden ze in een open auto naar Schiphol gereden – een pr-stunt van KLM-oprichter Albert Plesman. Vliegen was een koude aangelegenheid en de dik ingepakte passagiers met hun vliegkappen en vliegbrillen trokken veel aandacht. Eenmaal aan boord van een vliegtuig kregen de klanten een warme kruik, en dat was het. Er waren nog geen stewardessen om hen in de watten te leggen. Daar stond tegenover dat de piloten op verzoek gerust wat extra rondjes vlogen.
   

  Vliegen was een koude aangelegenheid. aan boord kregen klanten een warme kruik

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen