Home Hitlers geboortehuis blijft herkenbaar

Hitlers geboortehuis blijft herkenbaar

  • Gepubliceerd op: 26 augustus 2020
  • Laatste update 29 mrt 2023
  • 2 minuten leestijd
Hitlers geboortehuis blijft herkenbaar

Tegen de wens van de Oostenrijkse overheid behoudt Hitlers geboortestad Braunau am Inn een gedenksteen die herinnert aan het naziverleden.

Het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau moet worden geneutraliseerd, zo heeft de Oostenrijkse regering besloten. Het pand, dat tien jaar heeft leeggestaan, moet een politiebureau worden en een nieuw uiterlijk krijgen. Daarmee hoopt de regering te voorkomen dat het stadje een pelgrimsplaats wordt voor neonazi’s. Een commissie van experts had geadviseerd ook de gedenksteen weg te halen, die sinds 1989 voor het huis staat. ‘Voor vrede vrijheid en democratie,’ staat erop. En: ‘Nooit meer fascisme/ Miljoenen doden herinneren ons daaraan.’ De steen, oorspronkelijk afkomstig uit concentratiekamp Mauthausen, zou volgens de plannen verhuizen naar het Haus der Geschichte in Wenen.

Sommige inwoners waren blij dat ze worden verlost van de herinnering aan de nazileider, maar lokale politici maakten bezwaar. Fractieleider Manfred Hackl schreef op de site van de plaatselijke Grünen: ‘Ook al heeft Adolf Hitler alleen zijn “luierjaren” in Braunau doorgebracht en zijn er hier in het nazitijdperk niet meer wreedheden werden begaan dan in de rest van het rijk, toch is de geboorteplek een bijzondere plaats. De plaats waar het kwaad begon, en daarom de plaats waaraan speciale aandacht moet worden besteed, waar moet worden gewaarschuwd dat dergelijke tijden en dergelijke misdaden nooit meer mogen voorkomen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Vanwege de protesten besloot de gemeente, die eigenaar is van de steen en de grond waarop die staat, de plannen van de landelijke overheid te negeren. Het huis wordt wel verbouwd, want het is eigendom van de staat.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9-2020