• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2006

  Het Turkse imago in de zestiende eeuw

  Goddeloze boeven

  Door: Henk Boom

  'De Turk moet te gronde worden gericht,' schreef Erasmus in 1503 in zijn Enchiridion, waarin de Nederlandse humanist zijn opvattingen over het ware christendom uiteenzette. Turken werden in de zestiende eeuw afgeschilderd als goddeloze boeven. Dat negatieve imago probeerde Turkije in 2006 van zich af te schudden toen het islamitische land voor de tweede keer een plaats poogde te verwerven in het christelijke Europa.

  Als een vervreemdend bouwelement torent de slanke minaret uit boven de St.-Sophia-kathedraal in het Turkse deel van Nicosia, de verdeelde hoofdstad van Cyprus. Ooit was deze in de veertiende eeuw in gotische stijl opgetrokken kerk een symbool van het christendom. Sinds de invasie van het Turkse leger op Cyprus, na een staatsgreep door de Grieks-Cyprioten, gaat het om de Selimiye-moskee. Bij de ingang staan schoenen van moslims en toeristen. Binnen is de vloer bekleed met een zachtrood tapijt. Het kruis heeft plaatsgemaakt voor de halvemaan. Arabische teksten geven aan dat dit een heilige plaats is van de islam.

  Is dat het doembeeld van Frits Bolkestein als hij zijn weerstand verwoordt tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie: op elke christelijke kerk een minaret? Volgens de voormalige Europese commissaris zou het ontzet van Wenen, toen de Oostenrijkse hoofdstad in 1683 voor de tweede keer werd belegerd door het Turkse leger, voor niets zijn geweest als de Turken alsnog zouden kunnen binnendringen in het 'christelijke Europa'.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen