• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2021

  Het tellen van Joden

  Door: Johan Vermeeren

  Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, meldden de Duitse Joden zich bij de poorten van de kazernes. Ze wilden hun vaderlandsliefde bewijzen en hoopten dat ze eindelijk werden geaccepteerd als echte Duitsers. Ze kwamen bedrogen uit.

  In 1869 verbood de grondwet van de Duitse Bond inperking van burgerrechten op grond van religieuze overtuiging. Daarmee kregen de Duitse Joden na een lange strijd eindelijk gelijke rechten. Het beginsel van godsdienstvrijheid werd in 1871 overgenomen in de grondwet van het nieuwe Duitse Keizerrijk.

  Toch betekende dat niet dat de Duitse Joden ook als gelijkwaardige burgers werden behandeld. Na een schandaal over zelfverrijking bij de aanleg van het spoorwegennet in 1873 kregen de Joden de schuld. Ook bleven sommige maatschappelijke sectoren voor Joden beperkt toegankelijk. Binnen de financiële sector, in de industrie en in de politiek konden ze zich vrij bewegen. Ook op artistiek en intellectueel vlak konden ze zich laten gelden. Maar een carrière als ambtenaar of rechter was nagenoeg onmogelijk.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen