• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Het taboe op culturele revolutie

  One Second

  Door: Jos van der Burg

  Soms zijn de perikelen rond de verschijning van een film interessanter dan de film zelf. Dat is het geval met One Second van Zhang Yimou. De regisseur is China’s beroemdste filmmaker in binnen- en buitenland. Eind jaren tachtig maakte hij met Het rode korenveld, Raise the Red Lantern en Ju Dou imponerende drama’s over het lot van Chinese vrouwen in het begin van de vorige eeuw. In de decennia erna wisselde hij intieme drama’s af met spectaculaire historische blockbusters. Ook regisseerde hij in 2008 de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. Maar dat ook Yimou zich niet aan de toenemende staatscontrole kan onttrekken, blijkt uit het lot van One Second. In het verhaal, dat speelt tijdens de Culturele Revolutie, gaat een ontsnapte gevangene op zoek naar een bioscoopjournaal, waarin zijn dochter als fabrieksarbeidster even te zien is.

  De film zou twee jaar geleden op het filmfestival van Berlijn in wereldpremière gaan, maar werd door de Chinese autoriteiten teruggetrokken. Steen des aanstoots was ongetwijfeld de suggestie dat de ontsnapte gevangene ten onrechte tot jarenlange opsluiting in een strafkamp was veroordeeld. Yimou werd op het matje geroepen en monteerde een nieuwe versie met een happy end. Deze gekuiste versie mogen we nu zien. Als extra bewijs van goed gedrag heeft de maker inmiddels razendsnel twee nationalistische films gemaakt. Xi Jinping kan weer tevreden zijn over kameraad Yimou.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen