Home Dossiers Slavernij Descendant: documentaire over het laatste slavenschip

Descendant: documentaire over het laatste slavenschip

  • Gepubliceerd op: 28 februari 2023
  • Laatste update 26 jul 2023
  • Auteur:
    Jos van den Burg
  • 2 minuten leestijd
Descendant: documentaire over het laatste slavenschip
Tula monument op Curaçao.
Dossier Slavernij Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

In de VS werd in 1808 het importeren van tot slaaf gemaakte personen verboden. Dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer gebeurde. Het laatste bekende illegale transport vond plaats in 1860 in Alabama. Een plantage-eigenaar stuurde een schip, de Clotilda, naar Dahomey (het huidige Benin), dat terugkeerde met ruim honderd slaven. Zij werden op een rivier bij de stad Mobile snel van boord gehaald, waarna het schip werd verbrand om de sporen uit te wissen. De documentaire Descendant, te zien op Netflix, duikt in de geschiedenis van dit laatste transport.

De directe aanleiding is de zoektocht naar de resten van het schip. Dat die worden gevonden is geen spoiler, want in 2019 haalde dit het nieuws. Bovendien wordt de documentaire pas daarna echt interessant. Wat betekent de vondst voor de nakomelingen van de slaven? Ze vormen een hechte gemeenschap, sinds hun voorouders zich na de afschaffing van de slavernij gezamenlijk vestigden op een lap grond in Mobile. De plek groeide uit tot de wijk Africa Town, die nu ligt ingeklemd tussen zwaar vervuilende fabrieken. De vondst van de Clotilda leidt tot discussie over hoe om te gaan met het verleden. Mooie woorden genoeg over gerechtigheid, onder anderen van de gouverneur van Alabama, maar wat betekenen die in de praktijk? Africa Town heeft behoefde aan betere leefomstandigheden, dus aan maatregelen die geld kosten.

Poster van de documentaire Descendant

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2023