Home Griekse schilders wilden de natuur overtreffen

Griekse schilders wilden de natuur overtreffen

  • Gepubliceerd op: 24 mei 2022
  • Laatste update 04 apr 2024
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 2 minuten leestijd
Griekse schilders wilden de natuur overtreffen

Ruurd Halbertsma vertelt over de artistieke kant van de Grieken. ‘De Griekse kunst leeft door in onze cultuur.’

Waar gaat u het tijdens uw college over hebben?

‘Ik behandel het kunstzinnige aspect van de Grieken: ik geef een overzicht van de beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur en vaasschilderkunst. Die Griekse kunst heeft een enorme doorwerking gehad in latere tijden; je ziet het zelfs terug in moderne kunst. Het beeld De verwoeste stad dat Ossip Zadkine voor Rotterdam maakte, bevat bijvoorbeeld een directe verwijzing naar Troje en het beeld van Laocoön, dat de verwoesting van Troje voorstelt. De Griekse kunst leeft dus door in onze cultuur.’

De beeldengroep Laocoön en zijn zoons in de Vaticaanse musea in het Vaticaan.

Geldt dat ook voor de architectuur?

‘Zeker. Zo staat Parijs vol monumenten die direct teruggrijpen naar de ‘ideale’ Oudheid. Tijdens mijn college geef ik voorbeelden, maar in de pauzes en aansluitend aan de collegedag kunnen bezoekers ook door het Rijksmuseum van Oudheden lopen en de objecten die ik noem met eigen ogen zien.’

Wat maakt de Griekse schilderkunst zo interessant?

‘Het hoogste wat je in de Griekse schilderkunst kon bereiken, was een perfecte weergave van de natuur. Dat ging zelfs zo ver, dat kunstenaars de natuur probeerden te overtreffen. Schilders hielden wedstrijden om te zien wie er met zijn kunst het best de natuur kon bedotten.

Zo was er een schilder die een prachtige voorstelling maakte van een schaal met vruchten erin. Toen hij het schilderij onthulde, vlogen vogels op het kunstwerk af om van de nepvruchten te eten. Hij had de natuur als het ware bij de neus genomen. Tijdens de collegedag zal ik laten zien dat Griekse schilders van alles probeerden om de natuur zo goed mogelijk na te bootsen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.