Home Gezondheid: ieder voor zich

Gezondheid: ieder voor zich

  • Gepubliceerd op: 18 mei 2021
  • Laatste update 28 nov 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Gezondheid: ieder voor  zich

Een gezonde levensstijl was de verantwoordelijkheid van het individu. Dat werd in de tweede helft van de jaren zeventig meer en meer de boodschap van het Nederlandse Voorlichtingsbureau voor de Voeding, de voorloper van het Voedingscentrum. De boodschap volgde op decennialange – grotendeels mislukte – pogingen om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen die een gezonde levensstijl haalbaarder zouden maken. Dat betoogt historicus Jon Verriet in het tijdschrift BMGN.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog probeerde het Voorlichtingsbureau Nederlanders aan een gevarieerd en matig dieet te krijgen. Aanvankelijk zocht het bureau daarvoor samenwerking met de voedingsindustrie. Maar die koos voor steeds krachtiger marketing vol onterechte gezondheidsclaims. Het Voorlichtingsbureau kaartte dat probleem aan bij politici, maar kreeg nauwelijks gehoor. Pogingen om via onderwijs een gezonde levensstijl te verspreiden verliepen uiterst moeizaam en ook artsen waren slechts matig in dit onderwerp geïnteresseerd.

Tegen deze achtergrond verschoof het Voorlichtingsbureau de focus van het collectief naar het individu. De focus op individuele verantwoordelijkheid ligt momenteel onder vuur van tegenstanders, die af willen van fat shaming en healthism.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6 – 2021