Home Gezien: Rijksmuseum aan de Hofvijver

Gezien: Rijksmuseum aan de Hofvijver

  • Gepubliceerd op: 28 september 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jessica van Geel

Met de verbouwing van het Rijksmuseum in Amsterdam heeft het Haags Historisch Museum 160 schilderijen en andere museumstukken in bruikleen gekregen. Aangevuld met eigen werken is er tot 2008 de tentoonstelling Rijksmuseum aan de Hofvijver, topstukken van de vaderlandse geschiedenis te zien. De voorwerpen vertellen vijf eeuwen Nederlandse geschiedenis, van de Tachtigjarige Oorlog tot en met de twintigste eeuw.


Topstukken zijn het zeker: schatten uit de Zilvervloot, het huwelijksportret van de jonge prins Willem II en Maria Stuart, het stokje van Oldenbarnevelt, gebalsemde lichaamsdelen van de gebroeders De Witt. Het museum brengt de stukken tot leven met ‘ooggetuigenverslagen’, een audiotour, tekst op doeken die de ramen stijlvol blinderen en enkele video’s. De entourage wordt niet overdreven, maar is juist aanvullend en fris. De historische objecten blijven het middelpunt van de zalen.

Met deze highlights-tour kan het echter niet anders dan dat het verhaal van vijfhonderd jaar Nederlandse geschiedenis geweld wordt aangedaan. Platitudes en algemeenheden zijn dan ook zeker aanwezig. Zo wordt de zaal over de zeventiende eeuw ingeleid door een vriendelijke vrouwenstem die vertelt: ‘De Gouden Eeuw was een eeuw van grote welstand. Boeren verdienden een goedbelegde boterham met landbouw en veeteelt.’ Enzovoorts. De zaal over de twintigste eeuw mag wat mij betreft helemaal worden weggelaten. Er is geen kopstuk te vinden. Het bureau van Drees staat er maar verloren bij tussen twee grote schermen met zappende televisiebeelden.

Er is wel geprobeerd een meer historisch kader te geven, bijvoorbeeld door een interactieve kaart met de grenzen van Nederland door de eeuwen heen. Of door te vertellen dat de stillevens van Abraham van Beyeren in 1690 voor 466 gulden geveild werden. Een leuk weetje, maar het beeld dat deze en andere wetenswaardigheden schetsen is zeker niet volledig.

Ga dan ook naar de tentoonstelling puur voor de historische sensatie. Kom voor het ‘stokske’ van Oldenbarnevelt, voor de teen van Johan de Witt en de tong van zijn broer Johan.

Rijksmuseum aan de Hofvijfer. Topstukken van de vaderlandse geschiedenis in het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, Den Haag. Open: di-vr 10-17 uur, za-zo 12-17 uur. Info: 070-36 46 940 of www.haagshistorischmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.