Home Franse homofobie

Franse homofobie

  • Gepubliceerd op: 28 november 2023
  • Laatste update 28 nov 2023
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Huwelijk in Amsterdam, 1 april 2001.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Op 31 januari 1999 demonstreerden bijna 100.000 Fransen in Parijs, met teksten als ‘Geen nageslacht voor nichten’. Er waren plannen in de maak voor een geregistreerd partnerschap voor twee mannen en twee vrouwen, en dat stuitte op hevig verzet.

De plannen waren onderdeel van een internationale trend, die vanaf de late jaren tachtig serieuze vormen aannam. Dat laat Pol van de Wiel zien in zijn proefschrift Zo zijn we niet meer getrouwd. Binnen de homobewegingen groeide, onder meer door de aidsoepidemie, de wens om te trouwen.

Aanvankelijk klonken er veel bezwaren, ook in Nederland. Zo vonden juristen dat het huwelijk in essentie draaide om voortplanting. Maar in de loop van de jaren negentig wenden veel Nederlanders aan het idee en vanaf 2000 stond het huwelijk open voor alle stellen. In Frankrijk was de weerstand veel sterker en hield die langer aan. Maar toen begin deze eeuw verschillende landen het homehuwelijk erkenden, werd het ook voor Fransen normaler. In 2013 ging het parlement om.

Openingsbeeld: Huwelijk in Amsterdam, 1 april 2001. Bron: ANP.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 12 - 2023