• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2020

  ‘Frankrijk komt de leidersrol in Europa toe’

  De stelling

  Door: Maurice Blessing

  In de stelling reageert een panel van historici op een vraagstuk.

  Eva Roovers:
  ‘Nee, zeker niet op historische gronden. De politieke kracht van Frankrijk was doorgaans gebaseerd op louter de wil tot macht - om met Nietzsche te spreken. De macht van Lodewijk XIV betekende absolutisme, de macht van Napoleon expansiedrift. De Franse Revolutie bracht nationalisme en Terreur. De Gaulle geloofde in de macht van atoomwapens, omdat een grote staat volgens hem niet zonder kon.

  Als Frankrijk weer een leidende rol in Europa ambieert, zal het politiek en economisch leiderschap ondergeschikt moeten maken aan moreel leiderschap. Europa heeft momenteel sterke behoefte aan leiders die verder kijken dan hun politieke carrière en die zowel burgers als politici weten te inspireren. Die streven naar waardigheid voor iedereen en nieuwsgierig zijn naar wat belangrijk is voor de burger.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen