The Kennedys
Dutch Film Works
€ 32,90
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Sommige mensen krijgen nooit genoeg van de Kennedy-clan. Voor hen is er de achtdelige serie The Kennedys over opkomst en rol van de Kennedy’s in de Amerikaanse politiek tussen 1960 en 1963. De Amerikaanse serie zorgde begin dit jaar voor commotie, omdat History hem niet wilde uitzenden. The Kennedys zou niet voldoen aan de kwaliteitsstandaard van de geschiedeniszender.
Boze tongen beweerden echter dat de Kennedy-clan druk had uitgeoefend. De familie zou zich eraan storen dat Joe Kennedy sr. wordt neergezet als een overambitieuze pater familias die met geld de politieke carrières van zijn zoons vooruitduwt, en dat John F. Kennedy wordt afgebeeld als een notoire rokkenjager. Goh, dat zijn nog eens schokkende onthullingen.
Toen de kleine kabelmaatschappij ReelzChannel de serie dit voorjaar uitzond, ebde de opwinding meteen weg. Begrijpelijk, want de serie is een nogal vlakke opsomming van alle bekende Kennedy-drama’s. Dat over de Kennedy-familie alles al gezegd lijkt te zijn, is niet bevorderlijk voor verrassend drama.
900 dagen. Mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad
Jessica Gorter
Te zien op het IDFA, volgend jaar op tv
Filmmaakster Jessica Gorter heeft iets met Rusland. In 1998 portretteerde ze in Ferryman across the Volga een man die met een gammel pontje dorpelingen over de Wolga voer. Het leverde een beeld op van een gehucht waar de tijd leek stil te staan. In 900 dagen. Mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad zijn haar ambities groter. Gorter wil laten zien dat het bijna tweeënhalf jaar durende beleg van Leningrad door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog door de Russische overheid altijd is misbruikt voor propagandadoeleinden.
Dat begon meteen onder Stalin. De dictator noemde de overlevenden helden – het beleg kostte naar schatting 1 miljoen burgers het leven. Maar die moesten wel zwijgen over de gruwelperiode, anders zouden zijn blunders aan het licht komen. Andere leiders deden hetzelfde. Zoals iemand zegt in de film: ‘Iedere leider vertelt het verhaal dat hem het best uitkomt.’
Dat klopt ongetwijfeld, maar dat maakt de ondertitel van Gorters film nog niet waar. 900 dagen slaagt er niet in met een nieuw beeld van het beleg te komen. Het helpt niet dat de visie van sommige overlevenden meer bepaald lijkt door een afkeer van Poetin dan door historisch inzicht.