Home FILM: Heimat. Eine Deutsche Chronik

FILM: Heimat. Eine Deutsche Chronik

  • Gepubliceerd op: 1 juni 2016
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jos van der Burg
FILM: Heimat. Eine Deutsche Chronik

Tv-dramaseries over gewone stervelingen in het verleden zijn nu een vertrouwde manier om kijkers in aanraking met de geschiedenis te brengen. Toen Edgar Reitz begin jaren tachtig met Heimat begon, was dat anders. Geschiedenis op tv ging meestal over grote historische gebeurtenissen, niet over de mensen die ze ondergingen.

Met Heimat – Eine deutsche Chronik liet Reitz in 1984 zien dat het anders kon. Door de ogen van de plattelandsfamilie Simon in het fictieve dorpje Schabbach beleeft de kijker de turbulente Duitse geschiedenis tussen 1919 en 1982. Hij leeft vooral mee met hoofdpersoon Maria, die met de uit de Eerste Wereldoorlog teruggekeerde soldaat Paul twee kinderen krijgt.

Als de getraumatiseerde man spoorloos verdwijnt (hij emigreert zonder iets te zeggen naar Amerika), staat Maria er alleen voor. De familie- en dorpsperikelen spelen zich af tegen de achtergrond van de opkomst van het nazisme, de oorlog, de wederopbouw en de opbouw van de welvaartsstaat.

Het succes van het vijftien uur durende Heimat leidde tot twee vervolgdelen en een epiloog (totale lengte zestig uur). De serie waar alles mee begon is gedigitaliseerd en schoongepoetst opnieuw op dvd verkrijgbaar. Nog steeds een schitterend hoogtepunt in de Duitse – nee Europese, tv-geschiedenis.

Jos van der Burg is filmrecensent bij Het Parool en de Filmkrant. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6 - 2016