Home Excuses aan Congolese kinderen

Excuses aan Congolese kinderen

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2019
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
Excuses aan Congolese kinderen

De Belgische premier Charles Michel heeft excuses aangeboden aan duizenden ‛metiskinderen’ die in de koloniale tijd zijn weggehaald bij hun ouders.

De kinderen hadden een blanke vader en een zwarte moeder, en werden geboren in Congo, Rwanda en Burundi. België haalde duizenden van hen weg bij hun moeders en liet de kinderen opvoeden in kostscholen en weeshuizen. Kort voor de Congolese onafhankelijkheid in 1960 werden veel kinderen naar België gebracht, waar ze werden geadopteerd of in tehuizen en gestichten werden geplaatst.

‘Metiskinderen werden gezien als een probleem, als gevaarlijke elementen en zelfs als bedreiging voor het koloniale systeem,’ zei Michel in zijn excuusspeech in het Belgische parlement: ‘De koloniale autoriteiten en de Belgische staat hebben toen maatregelen genomen om rassenvermenging tegen te houden. Deze kinderen werden ontvoerd bij hun Afrikaanse moeders en meestal ver weg van blanken en zwarten opgevoed door religieuzen in weeshuizen of kostscholen.’ Achteraf gezien schond de Belgische staat daarmee de mensenrechten, erkende Michel. ‘Ik bied de metiskinderen en hun families mijn excuses aan voor het onrecht en het leed dat hun is aangedaan tijdens de koloniale periode. Ik wens ook mijn medeleven uit te spreken aan de Afrikaanse moeders wier baby’s zijn weggerukt.’

Michels excuses volgden op een resolutie die het parlement vorig jaar al aannam en die wees ‛op de talrijke gevolgen die de metissen geboren gedurende de Belgische kolonisatie in Afrika vandaag de dag nog ondervinden (nationaliteit, ontbreken van een geboorteakte, vervalste geboorteakte, veranderde identiteit enzovoort)’. Veel van de weggehaalde kinderen werd namelijk de Belgische nationaliteit ontnomen. Ook kregen ze geen toegang tot informatie over hun herkomst. Dat moet veranderen, stelt de resolutie. Archieven en andere beheerders van informatie moeten hen helpen te achterhalen waar ze vandaan komen. Bovendien komt er een onderzoek naar de rol van kerk en Belgische staat in de behandeling van de kinderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.