Home Erfgoed Lakota opgeëist

Erfgoed Lakota opgeëist

  • Gepubliceerd op: 28 september 2022
  • Laatste update 08 nov 2022
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 1 minuut leestijd
Erfgoed Lakota opgeëist

Oorspronkelijke bewoners van de VS willen overblijfselen terug die na het bloedbad bij Wounded Knee in 1890 zijn buitgemaakt. Het bloedbad in South Dakota was onderdeel van een reeks botsingen tussen de Lakota en van oorsprong Europese kolonisten. De laatsten richtten bij Wounded Knee een slachting aan, waarbij ruim 200 Lakota omkwamen.

Spullen van de gedode Lakota werden meegenomen, onder meer om als rekwisieten te dienen in een Wild West-show. Vervolgens belandden 200 ceremoniële pijpen, schoenen en andere spullen in een nauwelijks bezocht museum in Barre (Massachusetts). Het is hoog tijd om die spullen te retourneren aan de afstammelingen van de eigenaren, vindt een groep Lakota. Zij willen ze gebruiken in ceremonies die de overledenen moeten helpen naar de geestenwereld te gaan. Het museum wil de spullen teruggeven, maar wil eerst onder meer de echtheid testen. Voorlopig wordt er dus niets geretourneerd en het is onduidelijk of dat in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 10 - 2022