Home Dossiers Oudheid Egyptenaren gaven slaven brandmerken

Egyptenaren gaven slaven brandmerken

  • Gepubliceerd op: 9 december 2022
  • Laatste update 09 feb 2023
  • Auteur:
    Geertje Dekkers
  • 2 minuten leestijd
Egyptenaren gaven slaven brandmerken
Cover van
Dossier Oudheid Bekijk dossier

Net als trans-Atlantische slavenhandelaren gaven Egyptenaren hun slaven in de Late Periode van de zevende tot en met de vierde eeuw voor Christus brandmerken. Dat concludeert egyptoloog Ella Karev op basis van gevonden brandmerken en teksten.

Uit bronnen was al bekend dat Egyptenaren slaven als hun eigendom markeerden met een teken op de huid, maar het idee bestond dat het hierbij ging om tatoeages. Er zijn namelijk oude Egyptenaren gevonden – vrijwel allemaal vrouwen – met tatoeagesporen. Maar Karev wijst erop dat het bij hen duidelijk ging om versieringen, mogelijk met religieuze functies. Een van de getatoeëerde vrouwen was namelijk een priesteres van Hathor.

Meer lezen over het Oude Egypte? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Daarnaast zijn er brandmerken gevonden. Grote exemplaren, die bestemd waren voor runderen, maar ook kleine versies van ongeveer 2 bij 4 centimeter. Een merkteken van dat formaat zou op een rund na verloop van tijd onherkenbaar worden, oordeelt Karev, maar op een mens niet.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Nu zouden de kleine brandmerken ook gebruikt kunnen zijn voor kleine dieren, zoals geiten. Maar teksten wijzen in een andere richting. Daarin wordt op een soortgelijke wijze geschreven over het markeren van slaven als over het brandmerken van vee. En dus stelt Karev dat slaven met een heet stuk ijzer werden verminkt – vermoedelijk op hun rechterarm of -hand.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2023