• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2002

  Alles wat u moet weten over de Eerste Wereldoorlog

  Meer dan 20 miljoen doden door een verkeerde afslag

  Door: Bas Broekhuizen en Marcel Stuivenga

  Werd de Eerste Wereldoorlog veroorzaakt door de amoureuze ambities van een Oostenrijkse generaal? Waarom duurde hij zo lang, en moesten duizenden onnodig sneuvelen? En wat dreef de manschappen ertoe de gruwelijkheden van het loopgravenfront lijdzaam te ondergaan? De Eerste Wereldoorlog in acht vragen en antwoorden.

  `De blinde vlek in het historisch bewustzijn van Nederland' noemde historicus Maarten Brands de Eerste Wereldoorlog nog maar enkele jaren geleden. Zou hij dat anno 2002 durven herhalen?

  Het aantal publicaties over de Grote Oorlog stijgt exponentieel. Was 1914-1918 voorheen vooral het terrein van een groep enthousiaste vrijetijdsonderzoekers, tegenwoordig staat het onderwerp ook op de agenda van de beroepshistoricus. Het grote publiek ontpopt zich ondertussen tot slagveldtoerist.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen