• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2022

  Een Romeinse keizer boven de bank

  Interview met Mary Beard

  Door: Geertje Dekkers

  Machthebbers en kunstverzamelaars omringden zich na de Oudheid graag met afbeeldingen van Romeinse keizers. De Britse classica Mary Beard onderzocht waarom ze dat deden en verdiepte zich in de omslachtige pogingen het uiterlijk van een keizer te achterhalen. Was Julius Caesar nou aan de magere kant of had hij een vol gezicht? Het eerlijke antwoord: ‘We hebben geen idee.

  Wie in Hampton Court, een paleis aan de rand van Londen, de koninklijke trappen op loopt, ziet bloemen, cherubijntjes en wolken op een overdadige manier geschilderd – het gaat duidelijk om barokkunst. Op de overvolle wanden is het even zoeken naar een overzicht van de voorstelling. Er zijn halfnaakte mensen te zien en geklede figuren, met mantels en wapenuitrustingen die verraden dat ze uit de Oudheid komen.

  In haar recentste boek, Twaalf keizers, legt de Britse oudheidkundige en geschiedeniscoryfee Mary Beard uit wat schilder Antonio Verrio bedoelde toen hij begin achttiende eeuw dit kunstwerk maakte. Hij verwees naar een verhaal van Julianus, een Romeinse keizer uit de vierde eeuw. Daarin heeft Romulus, de mythische, vergoddelijkte stichter van Rome, een feestbanket georganiseerd. De Olympische goden zijn uitgenodigd en er is ook een tafel gedekt voor alle overleden keizers. Maar de hoge goden hebben helemaal geen zin in overambitieuze aardse gasten als Caesar en Nero, die hen naar de kroon steken. Daarom trekken ze de meeste uitnodigingen in en organiseren ze een verkiezing onder de resterende keizers. ‘Filosoof-keizer’ Marcus Aurelius wint, maar of hij ook mag deelnemen aan het banket laat het verhaal in het midden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen