Home Een eeuw van licht – Hugh Aldersey-Williams

Een eeuw van licht – Hugh Aldersey-Williams

  • Gepubliceerd op: 19 november 2020
  • Laatste update 10 feb 2021
  • Auteur:
    Rob Hartmans
Een eeuw van licht – Hugh Aldersey-Williams

Sommige mensen bezorgen je voor de rest van je leven een minderwaardigheidscomplex. Ze zijn zo briljant en veelzijdig, dat je altijd het gevoel hebt dat hoezeer je ook je best doet, je altijd een armzalige krabbelaar zult blijven. En wie de biografie van Christiaan Huygens (1629-1695) heeft gelezen, vraagt zich af of het überhaupt nog zin heeft om uit bed te komen. Ook zijn vader – de dichter, musicus, componist, diplomaat, geleerde, mecenas en architect Constantijn Huygens (1596-1687) – was allerminst een sufferd, maar Christiaan overtrof hem glansrijk. Niettemin is de zoon nog altijd minder bekend dan de vader, terwijl zijn reputatie als wetenschapper ook wordt overschaduwd door die van Isaac Newton (1643-1727).

Niettemin was Christiaan Huygens tot aan de opkomst van de jongere Newton de grootste en beroemdste wetenschapper van zijn tijd, terwijl hij tegelijkertijd veelzijdiger was dan de Engelse natuurkundige. Huygens was niet alleen de eerste die bij het oplossen van natuurkundige vraagstukken wiskundige formules toepaste, maar ook als mathematicus was hij een vernieuwer, die onder meer de basis legde voor de kansberekening. Daarnaast deed hij als sterrenkundige belangrijke ontdekkingen – zoals de ring en de maan van Saturnus – terwijl hij met zijn slingeruurwerk de eerste echt nauwkeurige klok maakte. En alsof dit alles nog niet genoeg was, bleek hij ook nog een bijzonder getalenteerd tekenaar, letterkundige, musicus, componist en muziektheoreticus, die met verdeling van het octaaf in eenendertig tonen een voorproefje gaf van de muzikale vernieuwingen in de twintigste eeuw. Tot slot was hij ook nog een briljant netwerker die onder meer betrokken was bij de oprichting was van de Franse Academie royale des sciences.

Een eeuw van licht is niet de eerste biografie van Huygens – het prachtige Titan kan niet slapen van C.D. Andriesse uit 1993 is nog altijd zeer lezenswaard – maar dit meeslepend geschreven, vaak zinderende boek laat wellicht nog beter zien hoe geniaal en bijzonder deze man was. De Engelse titel luidt Dutch Light, waarmee Aldersey-Williams wil benadrukken dat naast schilders als Rembrandt, Vermeer en Ruysdael ook een natuurwetenschapper als Huygens – die de grondlegger was van de golftheorie van het licht – betoverd en geïnspireerd werd door het licht, dat in dit land net iets anders lijkt dan elders. Bovendien straalde door hun werk dit licht ook uit naar de rest van de wereld en leverde de Republiek een enorme bijdrage aan de Westerse cultuur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

 

Een eeuw van licht. Het leven van Christiaan Huygens

Hugh Aldersey-Williams

Vert. Ineke van den Elskamp en Gertjan Wallinga

488 p. Thomas Rap, € 29,99

 

 

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer