• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2013

  De Zonnekoning bracht Frankrijk de nacht

  Door: Luc Panhuysen

  Zijn uitbundige feesten en zijn grootse paleis maakten de Zonnekoning tot de alleenheerser over de goede smaak. Maar hij wilde zich ook militair laten gelden. Lodewijks ambities brachten Frankrijk aan de rand van de afgrond.

  In de zeventiende eeuw waren de nachten nog zwart. Als de maan het liet afweten, was de duisternis zo volkomen dat niemand zonder flambouw zijn huis verliet, al kwamen de meesten niet eens in de verleiding om naar buiten te gaan. De nacht was het domein van de duivel, het rijk van het kwaad.

  De L van Lodewijk

  Maar niet voor een jonge Franse koning, die in de zomer van 1668 uitgerekend het wolfsuur uitkoos om een groot feest te bouwen. Vuurpotten, fakkels en kroonluchters legden een dromerige gloed over een decor van hoge buxushagen, vijvers en fonteinen, paden en pleinen van fijn grind.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen