• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2017

  De zondebok van Rusland

  Grigori Raspoetin (1869-1916)

  Door: Maurice Blessing

  Op 17 december 1916 doodde een groep Russische aristocraten Grigori Raspoetin, de spiritueel leidsman van tsarina Alexandra. Dat was de redding van Rusland en de monarchie, zo dachten ze. Maar ze hadden het mis.

  In het tweede oorlogsjaar 1916 bezoekt de Franse kunstmecenas Lucien Murat het Russische Rijk. Bij haar vertrek gaat ze ervan uit dat haar Russische kennissen zich druk zullen maken over de Duitse en Oostenrijkse troepen, die het Russische leger tot ver over de eigen landsgrenzen hebben teruggejaagd. Of dat er verhit zal worden gesproken over de situatie in de Kaukasus, waar de Russische soldaten sterven van de kou en de honger terwijl ze geen centimeter vooruitgang boeken tegen de Turken. Of dat de Russen zullen schelden op de Joden, de moslims en de Duitsers, die door de autoriteiten systematisch verdacht zijn gemaakt en op grote schaal worden onteigend en gedeporteerd.

  Maar nee: de Russen blijken geobsedeerd te zijn door een eenvoudige boer uit Siberië, die door sommige Russen voor een heilige wordt versleten, en door anderen voor de baarlijke duivel. ‘Raspoetin was in ieders gedachten,’ schrijft Murat. ‘In de treinen, de trams, het parlement, op straat, tussen groothertogen, overal, als een refrein, hoor ik de naam van die man eindeloos herhaald worden en aan hem, deze zondebok, worden alle miskleunen van een verrot regime toegeschreven.’

  Raspoetin kreeg de schuld van alle miskleunen van het regime

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen