Home De zachtmoedige adalbertus

De zachtmoedige adalbertus

  • Gepubliceerd op: 18 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins
  • 3 minuten leestijd

Tegenwoordig bestaat Egmond uit drie kleine dorpjes met samen ongeveer 6000 inwoners. In de Middeleeuwen echter was het een belangrijk centrum van religie en wetenschap, beroemd om zijn abdij en zijn kasteel. Over dit Egmond gaat Macht en Mystiek. Egmond in de Middeleeuwen, in het Stedelijk Museum van Alkmaar.

De bezoeker moet eerst een trap af en ziet dan van boven de donkere tentoonstellingsruimte. Bovenop de panelen flakkeren nepvlammetjes. Het lijken net kaarsen. De ruimte is beperkt, ongeveer twaalf bij twaalf meter. De helft ervan is gewijd aan de abdij, en de andere helft aan het kasteel. De expositie begint met een groot schilderij van wel drie meter breed, waar het kasteel en de abdij samen op staan. Het is een werk van Nicolaas Jacobuszoon van den Heck, uit 1625. Minutieus schilderde hij monniken, jonkvrouwen, bomen en geiten.

De bibliotheek van de abdij van Egmond was de enige grote bibliotheek in de regio. Het klooster was een centrum van medische wetenschap; blindheid en bezetenheid waren specialismen. Een paar voorwerpen die herinneren aan deze functie van het klooster zijn op de tentoonstelling te zien, zoals een tekst van Cicero met op het schutblad een gynaecologische verhandeling.

De abdij was ook beroemd om zijn muziek. De oudst bekende kerkmuziek van Nederland, uit de vijftiende eeuw, kwam uit Egmond. Het boek ligt op de tentoonstelling naast een teruggevonden orgelpijp.
Waarom was juist Egmond zo belangrijk? Aan de wieg van de bloei stond de monnik Adalbertus. Hij kwam rond 700 aan land met Willibrordus, om hier de bevolking te kerstenen. In tegenstelling tot Bonifatius was Adalbertus zeer zachtmoedig. Hij deed veel aan armenzorg. In de ‘schatkamer’ van de expositie liggen beentjes van de monnik in de vorm van een arm in een grote reliekhouder. Gordijnen, een nepfakkel en een donkere bank met satijnen kussentjes benadrukken het plechtige van deze ruimte.

De tentoonstelling biedt veel moois. Om te beginnen de schilderijen van Van den Heck. Die schilderde Egmond vele malen, soms als vissersdorpje met zandweggetjes, netten en was die over een hek te drogen hangt. Soms legde hij alleen het kasteel vast, of de abdij. Ook Jan Jacobszoon van der Croos beeldde de abdij vaak af, met piepkleine monniken ervoor, zwanen in de gracht, en overal torentjes en raampjes. Opvallend is dat alle schilderijen van beide schilders zijn gemaakt toen abdij en kasteel in werkelijkheid al ruïnes waren.

Niet alleen de schilderijen zijn leuk om naar te kijken. Door de mooie belichting met kleine spotjes, lijken ook de voorwerpen – schalen of wapens opgegraven uit de slotgracht – bijzonder.

In de Tachtigjarige Oorlog ging het mis. Lamoraal, graaf van Egmond, Graaf van Vlaanderen en Artois, en ridder in de orde van het Gulden Vlies, wilde bemiddelen tussen de opstandige edelen en de Spanjaarden. Die onthoofden hem echter in 1568 wegens hoogverraad. Naderhand verwoestten juist de opstandige legers de abdij en het kasteel, om te voorkomen dat ze in handen van de Spanjaarden zouden vallen..
Maar Adalbertus is nog niet vergeten. Een filmpje op de expositie toont hoe gelovigen jaarlijks nog steeds het feest van Adalbertus vieren, op de plek waar hij ooit begraven lag. Ze volgen de dienst op plastic klapstoelen en staan in de rij voor de put met geneeskrachtig heilig water.

Macht en Mystiek is een sympathieke, overzichtelijke, kleine tentoonstelling over een relatief onbekend onderwerp. Wie nog meer wil zien kan een fietstocht maken langs de vroegere abdij en kasteel. Een routebeschrijving is op de expositie te krijgen. En er is een goede speurtocht door de tentoonstelling zelf, voor kinderen vanaf acht jaar.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zo banaal zag Hitler eruit in close-up 

Beatrice de Graaf breekt een lans voor de beeldbiografie. 'Het levert een ander effect op dan filmpjes op het internet.'

Lees meer
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Artikel

Oostenrijk laveert sinds 1955 tussen het Oosten en het Westen  

Na de Tweede Wereldoorlog werd Oostenrijk verdeeld in bezettingszones. In 1955 vertrokken de buitenlandse troepen en kreeg het zijn onafhankelijkheid terug. Het land bleef neutraal en taalde nooit naar een lidmaatschap van de NAVO of het Warschaupact.   Nog geen twee weken nadat de troepen van Jozef Stalin de nationaal-socialisten uit Wenen verjoegen, had Oostenrijk een...

Lees meer
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
Artikel

De heckrund was een Arisch fantasiedier 

Ooit leefde in Europa de auroch, een uitgestorven oerrund. Nazi-topman Hermann Göring wilde het terugfokken, zodat de Duitsers er als echte Germanen op konden jagen. De opdracht daarvoor ging naar zoöloog Lutz Heck, die een ‘heckrund’ in elkaar knutselde.  Nu zouden ze toch wat beleven… Op Schorfheide in Brandenburg waande Hitlers tweede man Hermann Göring...

Lees meer
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Artikel

Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem

Neville Chamberlain dacht dat hij vrede kon kopen door Tsjecho-Slowakije uit te leveren aan Hitler. Hij was niet alleen naïef, maar ook hoogmoedig. Na een lange en succesvolle carrière in de Britse politiek negeerde Chamberlain de adviezen van anderen. Is Donald Trump de nieuwe Neville Chamberlain? De Britse krant The Guardian en andere media wierpen...

Lees meer