• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  De worsteling met het heden

  Door: Beatrice de Graaf

  Hoe schrijf je de geschiedenis van het heden, in het bijzonder de geschiedenis van een oorlog die nog volop aan de gang is? Elke dag dat de Russische agressie in Oekraïne voortduurt, veranderen ook de ervaringen, en daarmee de verwachtingen. Moet je wachten tot het stof is neergedaald voordat je hier als historicus iets over kunt zeggen? Sommige mensen vinden dat dit iets is voor journalisten, en dat historici rustig hun beurt af moeten wachten tot het beeld helderder is.

  De apocriefe overlevering wil dat Henry Kissinger tijdens zijn bezoek aan Beijng in 1972 met de Chinese leider Zhou Enlai over revoluties sprak, en vroeg wat Zhou van de Franse Revolutie vond. Zhou zou geantwoord hebben dat het ‘nog te vroeg was om er iets over te zeggen’. Later bleek dat hij de vraag waarschijnlijk verkeerd had begrepen en dacht dat Kissinger hem naar de Europese studentenprotesten van 1968 vroeg. Maar goed, dan nog waren daar inmiddels een paar jaar overheen gegaan.

  Ik denk dat het hard nodig is dat historici het veld van de history of the present niet aan journalisten overlaten. Daarmee bedoel ik niet dat ‘geschiedschrijving van gisteren’ gewoonweg ‘journalistiek met voetnoten is’. Maar dat vanuit het vakgebied en de methodes van de geschiedschrijving er andere vragen en meer historische diepte kunnen worden ingebracht dan door journalisten, die qualitate qua meer onderhevig zijn aan deadlines, woordenlimitieten en de drang om elke dag of week weer iets nieuws te publiceren. Timothy Garton Ash wijdde aan die overlap tussen historici en journalisten een mooie inleiding in zijn gelijknamige bundel History of the Present. En hij is natuurlijk bij uitstek een historicus die heeft laten zien wat de meerwaarde is van het meenemen van historische perspectieven en methodes in het beschrijven van hedendaagse ontwikkelingen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen