• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2004

  De vijftien klassieke werken over de Nederlandse geschiedenis

  ‘Pik en teer, verf en inkt, geest en fantazie’

  Door: Jan Dirk Snel

  Wat zijn de klassieke werken over de Nederlandse geschiedenis? Welke boeken zijn van blijvende waarde? Deze vragen legde Historisch Nieuwsblad voor aan de leden van het eerbiedwaardige Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG). We kregen precies honderd reacties binnen. De inzenders noemden bijna driehonderd titels, maar waren verrassend eensgezind in hun eindoordeel.

  15      Maerlants wereld door Frits van Oostrom. 1996 - negen drukken tot 2003

  Dat de aangeklede biografie van een dertiende-eeuwse auteur die niemand meer leest überhaupt opvalt, is opmerkelijk. Mediëvist Frits van Oostrom (1953) kan toevallig schrijven. In veel opzichten is dit een uitzonderlijke verschijning in de top-15: het is het nieuwste boek, van de jongste auteur, en het enige over de Middeleeuwen. De wereld van Jacob die koster was in Maarland, een dorpje opgegaan in Brielle, was bepaald niet bekrompen: Jacob beschreef de hele geschiedenis en de ganse natuur. Een jury onder leiding van KHNG-lid Henk Vonhoff kende het boek in 1996 de AKO-literatuurprijs toe. Tijdens de prijsuitreiking verdreef een bommelding Sonja Barend uit de Amsterdamse Beurs van Berlage en werd de prijswinnaar live op straat bekendgemaakt. 

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen