• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  De vechtlust van prinses Diana

  Gevangen in een boosaardig sprookje

  Door: Jos van der Burg

  Weer een film over prinses Diana? Ja, maar Spencer verschilt sterk van eerdere films over haar en de serie The Crown. Het drama is geen poging tot realisme, maar een fictief portret van Diana, die zich uit de gevangenis van het Britse koningshuis vecht. Regisseur Pablo Larraín laat in het begin van de film weten dat we ‘a fable from a true tragedy’ gaan zien.

  Geen realisme dus, maar een moraliserende vertelling. Larraín, die vijf jaar geleden met Jackie een fascinerende film maakte over Jackie Kennedy in de dagen na de moord op haar man, heeft een boodschap met de film. Laten we zeggen dat hij geen voorstander is van de monarchie.

  Spencer, dat we ook een boosaardig sprookje kunnen noemen, speelt zich af tijdens de kerstdagen in 1991, als de Britse koninklijke familie zich voor het traditionele jaarlijkse samenzijn drie dagen terugtrekt op een van haar landgoederen. Gezellig is anders. De hele familie is op tijd, maar Diana komt te laat, omdat ze onderweg met haar sportauto verdwaalt. ‘I’m lost,’ zegt ze in een pub waar ze de weg vraagt. Diana is niet alleen de weg naar het landgoed kwijt, maar ook verdwaald in haar leven.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen