• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2009

  De troostprijs voor Peter Stuyvesant

  Jaap Jacobs 'Petrus Stuyvesant. Een levensschets', Martine Gosselink 'New York Nieuw-Amsterdam. De Nederlandse oorsprong van Manhattan', Kees-Jan Waterman, Jaap Jacobs en Charles Gehring 'Indianenverh

  Door: Jaap Verheul

  We zouden dit jaar bijna vergeten dat de kolonisatie van Nieuw-Nederland vooral een mislukking is geweest. Henry Hudson was in opdracht van de VOC op zoek naar een noordoostelijke zeeroute naar Azië en zette pas na enkele vergeefse pogingen via de Noordpool en Nova Zembla in een opwelling koers naar het westen, waar hij tegen zijn zin stuitte op de kust van Amerika en op 2 september 1609 de rivier op voer die naar hem genoemd zou worden.

  Het duurde jaren voordat zijn opdrachtgevers de draad van deze ongewenste ontdekking oppakten en een West-Indische Compagnie oprichtten. Maar ook voor deze WIC bleven de kleine handelsnederzettingen die vanuit het eiland Manhattan werden opgezet om pelzen te kopen altijd een zijtoneel van het winstgevende werk dat zich rond de Caribische eilanden en Zuid-Amerika afspeelde.

  Alleen om de dichtbevolkte Engelse koloniën te weerstaan werd de handelspost aarzelend tot een kolonie omgevormd, waarheen bij gebrek aan beter aanvankelijk enkele ontheemde Waalse gezinnen werden gezonden. De kleine volksgemeenschap, die nooit meer dan enkele duizenden zielen telde, vormde vrijwel direct een bron van bestuurlijke onenigheid, zowel in Nieuw-Amsterdam zelf als in patria, waar de kolonisatie- en handelsfacties elkaar fel bestreden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen