• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 16 juli 2020

  De ‘Spookspelen’ van Tokio

  De Olympische Spelen van 1940 gingen niet door

  Door: Ivo van de Wijdeven

  De Olympische Spelen, die door corona een jaar werden uitgesteld, zijn in Tokio van start gegaan. Het is niet de eerste keer dat internationale ontwikkelingen roet in het eten gooien voor Tokio. De 12e Olympische Spelen van de moderne tijd zouden in 1940 ook daar gehouden worden, maar gingen uiteindelijk niet door. Nog steeds heten die in Japan 'De Spookspelen'.

  Beluister hier het fragment uit het geschiedenisprogramma OVT , waarin Ivo van de Wijdeven terugblikt op het historische non-event.

  De Olympische Spelen staan sinds hun wedergeboorte in 1896 symbool voor vrede en verbroedering door sport. De keuze van het Internationaal Olympisch Comité om de Japanse hoofdstad Tokio de Spelen van 1940 te laten organiseren lijkt welhaast haaks op de Olympische gedachte te staan. Japan stond er in de jaren dertig namelijk gekleurd op. Het was weliswaar het modernste en in zekere zin het meest Westerse land in Azië, maar het had vrede en verbroedering bepaald niet hoog in het vaandel staan.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen