• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2002

  De Russische interventie in de Spaanse Burgeroorlog

  `Spanje interesseerde Stalin niet'

  Door: Gijs Versteegen

  De Spaanse Burgeroorlog is altijd met de nodige achterdocht bekeken. Terecht, blijkt nu. De recente opening van de Russische archieven werpt licht op de ware motieven van Stalin. `Spanje was niet meer dan een pion in zijn buitenlandse politiek.'

  In 1936 breekt in Spanje een burgeroorlog uit, na een opstand van het leger onder leiding van generaal Franco tegen de republikeinse regering. Die regering is begin 1936 aan de macht gekomen door een ruime verkiezingsoverwinning van het Volksfront, een links verbond tussen socialisten, communisten en syndicalisten. De strijd tussen de regering en het opstandige leger duurt voort tot 1939. In deze burgeroorlog steunen Italië en Duitsland de rebellerende generaals; de Sovjet-Unie verdedigt de Spaanse democratische republiek. Vrijwilligers uit uiteenlopende landen sluiten zich aan bij de communisten en andere linkse partijen in de Internationale Brigades.

  Over de rol van de Sovjet-Unie in de Spaanse Burgeroorlog is veel gespeculeerd, maar Stalins werkelijke drijfveren bleven een goed bewaard geheim. Tot begin jaren negentig de archieven in Moskou opengingen. De duizenden rapporten en telegrammen die Moskou uitwisselde met zijn informanten in Spanje brengen aan het licht wat Stalin met zijn interventie in de burgeroorlog wilde bereiken. De Sovjet-Unie is altijd gerespecteerd vanwege haar verdediging van de Spaanse republiek, die werd beschouwd als een heroïsche strijd tegen het oprukkende fascisme in Europa. Maar haar inmenging is ook met de nodige achterdocht bekeken. Dat wantrouwen blijkt na archiefonderzoek gerechtvaardigd. Stalin had zo zijn eigen opvattingen over democratie en pluraliteit.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen