• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2011

  De Ruimtewedloop

  Heersers over de ruimte

  Door: Maurice Blessing

  Op 25 mei 1961 verzocht president Kennedy het Amerikaanse Congres de benodigde miljarden op te hoesten om ‘voor het einde van dit decennium een mens op de maan te zetten en veilig terug te brengen naar de aarde’. Tot Kennedy’s opluchting stemden de Amerikaanse volksvertegenwoordigers bijna unaniem met zijn voorstel in. Waarom wilde de president in 1961 zo dolgraag naar de maan?

  ‘Daar gaan we!’ roept Yuri Gagarin boven het gebrul van de vier startraketten uit. Het is iets over negenen in de ochtend. De Kazachse steppebodem beneden hem begint te rillen als een jakhals met een zonnesteek. Precies twaalf minuten en acht seconden later verlaat Gagarins ruimtecapsule de aardse atmosfeer. Ontdaan van de opgebrande startraketten glijdt de Vostok I in een hemelse, geruisloze baan om de aarde.

  ‘Ik voelde me heerlijk toen de zwaartekracht verdween,’ zou Gagarin, de eerste mens in de ruimte, zich later herinneren. ‘Ik ontdekte dat alles opeens veel gemakkelijker was. En het leek of mijn handen en benen en mijn hele lichaam niet bij mij hoorden. Ze wogen niets. Je zit of ligt niet, je zweeft gewoon rond in de cabine. Alle losse objecten zweven net als jij in de lucht en je kijkt ernaar als in een droom.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen