• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  De ondergang van de übermensch

  Door: Robin te Slaa

  Adolf Hitler en Benito Mussolini streefden naar een rassenrevolutie. Vitaal, wilskrachtig, opofferingsgezind en wat Hitler betreft ook nog arisch – zo moest de nieuwe übermensch worden. Toen hun missie mislukte, keerden beide dictators zich tegen hun eigen volk.

  Miljoenen Europeanen geloofden in de vorige eeuw heilig in het fascisme. Deze nieuwe revolutionaire stroming bood zijn fanatieke aanhangers idealen om voor te leven, te sterven en te doden. De schepping van een klassenoverstijgende, collectivistische en etnisch homogene samenleving, een van ‘volksvreemde’ invloeden gezuiverde cultuur, een nieuwe elite en een superieure menssoort – voorbestemd tot heersen – moesten de overweldigende resultaten zijn van de fascistische revolutie. Revolutionair utopisme en terreur waren onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  De mythe van de nieuwe elite en de toekomstige mens moet volgens historicus Stanley G. Payne als de kern van het fascisme worden beschouwd. Het ideaal van de homo fascistus wortelde voor een belangrijk deel in het Übermensch-concept van Friedrich Nietzsche. In zijn bekendste boek Also sprach Zarathustra beschreef deze filosoof de bestaande mens als ‘een wezen dat overwonnen moet worden’. De overwinning was aan een hoger type mens dat de heersende kuddegeest en de christelijke ‘slavenmoraal’ van goed en slecht voorbij was. Voor deze verheven übermensch gold slechts een ‘herenmoraal’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen