• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2010

  De machteloze Jacoba van Beieren

  Het trieste leven van een middeleeuws vorstin

  Door: Annemarie Lavèn

  Het leven van Jacoba van Beieren was tragisch, zowel privé als politiek. Ze trouwde vier keer, maar haar huwelijken waren gedoemd te mislukken. Ze werd gedwongen haar graafschappen af te staan aan de hertog van Bourgondië. Hoewel Jacoba in het middelpunt stond van de Europese machtscentra, bleken haar mogelijkheden uiterst beperkt.

  Paaszondag, 12 april 1433. Iedereen van enig gewicht uit de Hollandse ridderschap en steden luistert in Den Haag ingespannen naar de twee hoofdrolspelers van de grote vergadering: Jacoba, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, en Filips, hertog van Bourgondië, beter bekend als Filips de Goede.

  Ten overstaan van alle aanwezigen draagt Jacoba haar graafschappen officieel over aan haar neef Filips. In de oorkonde die de overdacht bezegelt verklaart Jacoba onomwonden dat het in het belang van het welzijn van haar landen is om ze in handen te geven van een machtig man met overwicht. Niemand is geschikter om deze taak op zich te nemen dan de hertog van Bourgondië.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen