• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  De jacht op communisten

  Door: Elias van der Plicht

  Vanaf 1941 maakten de Duitsers jacht op Nederlandse communisten. Een van de gearresteerden was de Twentse Hendrik Visscher. Hij werd afgevoerd naar een psychiatrische instelling in Bergburg, die beschikte over de eerste gaskamer van het Derde Rijk.

  Ze zouden gaan vissen, zo vertelde hij in de rechtbank. Maar een consistent verhaal was het niet. Want wie gaat er nu met de trein en zonder visgerei uit hengelen? De 25-jarige Hendrik Visscher zat in november 1938 flink in de problemen. Hij was als getuige opgeroepen in de rechtszaak tegen een communistisch raadslid uit Enschede. De man stond terecht vanwege ‘ronselarij voor het Spaansche regeeringsleger’, zoals de Tubantia schreef. Ook Visscher zou door hem zijn gerekruteerd om in de Spaanse Burgeroorlog tegen de fascisten te vechten. Op 1 juni 1938 wilden ze vertrekken. Ver kwamen ze niet: op het station stond de politie de Spanje-gangers op te wachten. In de rechtszaal verklaarde Visscher die herfst onder ede dat van ronselpraktijken geen sprake kon zijn. Ze waren slechts uit op snoek en baars in plaats van op Franco’s Franquistas.

  ‘Als het politieke klimaat verandert weten wij u te vinden’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen