• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2019

  De duikbootaffaire tussen Nederland en China

  Aanvaring met China

  Door: Fred Sengers

  Premier Dries van Agt was in 1980 een van de eerste westerse regeringsleiders die in Beijing op bezoek gingen. ‘Een fenomenaal succes’ noemde hij het zelf. Maar binnen een maand had hij hooglopende ruzie met de Chinezen, omdat het kabinet de verkoop van twee duikboten aan Taiwan had goedgekeurd.

  Tegenwoordig lopen hoogwaardigheidsbekleders de deur plat in de Volksrepubliek China, maar in 1980 was een bezoek van een buitenlandse regeringsleider nog bijzonder. In augustus van dat jaar meldden kranten dat Dries van Agt als eerste Nederlandse premier een officieel bezoek aan China zou brengen. Onder Mao Zedong was China decennialang in zichzelf gekeerd. Pas begin jaren zeventig begonnen de verhoudingen met het Westen te ontdooien. Na het overlijden van Mao in 1976 nam deze ontwikkeling een hoge vlucht. Mao’s voormalige strijdmakker Deng Xiaoping besefte dat het zelfverkozen isolement China’s ontwikkeling had tegengehouden en dat buitenlandse investeringen en kennis broodnodig waren. Eind 1978 kondigde hij de Opendeurpolitiek af. Vanaf dat moment waren andere mogendheden welkom. Het vormde de basis van China’s huidige economische wonder.

  Het initiatief voor het Nederlandse bezoek werd genomen door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Chris van der Klaauw (VVD), herinnert Van Agt zich anno 2019. ‘Ze waren er zelfs happig op. De uitnodiging kwam al snel nadat we de suggestie hadden gedaan voor een bezoek.’

  Op dinsdagmiddag 28 oktober arriveerden Van Agt, Van der Klaauw en hun echtgenotes in Beijing. Het Nederlandse gezelschap werd ontvangen door een erewacht. Tweehonderd scholieren wuifden met bloemen en zongen de gasten toe. Na het Wilhelmus zette de militaire kapel tot verrassing van de meegereisde Nederlandse journalisten ‘Hoe zachtkens glijdt ons bootje’ in.
   

  Tweehonderd scholieren wuifden met bloemen en zongen de gasten toe.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen