• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  vrijdag 25 maart 2022

  De bijna-Apocalyps van 1983

  Door: Ivo van de Wijdeven

  In november 1983 scheerde de wereld rakelings langs de nucleaire afgrond. De NAVO-oefening Able Archer 83 zorgde bijna voor een onbedoelde escalatie tot een kernoorlog. Dat zeggen Amerikaanse inlichtingenrapporten tenminste. Hard bewijs dat de Russen op het punt stonden de knop in te drukken, is er niet. Toch schrok president Reagan zo van het incident dat hij met Moskou ging praten over ontwapening.

  Tijdens de Koude Oorlog stonden twee machtsblokken, aangevoerd door de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, veertig jaar lang tot de tanden gewapend tegenover elkaar. Ze hielden elkaar permanent onder schot met gigantische kernwapenarsenalen; de filosofie van mutual assured destruction (wederzijdse gegarandeerde vernietiging) moest ervoor zorgen dat geen van beide partijen het aandurfde om daadwerkelijk op de rode knop te drukken.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen