• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2015

  De bende van Oss

  Enorme bende in Oss in de jaren 30

  Door: Paul van der Steen

  In de jaren dertig brachten marechaussees in Oss het ene na het andere misdrijf aan het licht. Toch trok de minister van Justitie de opsporingsbevoegdheid van deze dienders in. Daarmee was een nationale rel geboren.

   

  De voorzitter van de Tweede Kamer had NSB-volksvertegenwoordiger Meinoud Rost van Tonningen tijdens het debat op 1 maart 1939 al een paar keer gewaarschuwd. Hij moest zijn toon matigen, anders zou de preses ingrijpen. De nationaal-socialist hekelde de katholieke minister van Justitie Carel Goseling (RKSP), die volgens hem ‘staaltjes van grove zedeloosheid’ duldde en onbestraft liet. Goseling had de opsporingsbevoegdheid van de marechausseebrigade in Oss ingetrokken, omdat die te eigenmachtig zou opereren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen