• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 12 mei 2021

  Commotie over De Oost is onterecht

  Filmrecensie

  Door: Jos van der Burg

  Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat films over het Nederlandse optreden in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog tot commotie leiden. Die is er dan ook over De Oost, waarin een Nederlandse soldaat zich in 1946 tegen de oorlogsmisdaden van Raymond Westerling keert. De woede van sommige organisaties van Indië-veteranen en Indische Nederlanders is onbegrijpelijk, want de film heeft juist begrip voor de Nederlandse soldaten.

  Er ontstond vorig jaar oktober al commotie over toen alleen nog maar de trailer van De Oost te zien was. De Molukse belangenorganisatie van KNIL-veteranen Maluku4Maluku zag Nederlandse soldaten uitgedost in zwarte SS-achtige uniformen. Ook meende de organisatie te zien dat Westerling in de film een Hitlersnor heeft. Je kunt in een film zien wat je wilt, maar de uniformen van de soldaten die onder Westerling vechten in De Oost zijn donkergroen en Westerlings snor doet eerder aan filmster Clark Gable denken dan aan Hitler. Toch kondigde Maluku4Maluku acties aan tegen de film als de makers geen rekening zouden houden met hun bezwaren.

  Fictieve elementen

  Vorige week steeg na het zien van de film bij Maluku4Maluku en Federatie Indische Nederlanders (FIN) de woede tot een kookpunt. De FIN eiste in een kort geding dat vóór het begin van de film een waarschuwingstekstje te zien zou zijn, waarin stond dat het getoonde ‘een eigen interpretatie is van de producent en de regisseur’. Het tekstje dat na de aftiteling in De Oost te lezen is, en dat stelt dat de film geïnspireerd is op ware gebeurtenissen, maar dat sommige gebeurtenissen, personages en dialogen om dramatische redenen gefictionaliseerd zijn, is voor de Federatie Indische Nederlanders onvoldoende. Dat de rechter de eis afwees en oordeelde dat de makers van een historisch drama de vrijheid hebben om fictieve elementen toe te voegen, zal weinigen verbazen. Historische films zijn nu eenmaal altijd een dramatische interpretatie van de werkelijkheid.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen