• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Collaboratiedossiers openbaar

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 10/2021

  Door: Bas Kromhout

  De justitiedossiers van 300.000 verdachte collaborateurs uit de bezettingstijd worden in de komende zes jaar gedigitaliseerd en ontsloten voor het publiek. Dat staat in een voorstel van het Nationaal Archief, Netwerk Oorlogsbronnen, NIOD en Huygens ING. Mogelijk kan iedereen de dossiers straks bekijken via internet.

  Na de Tweede Wereldoorlog hebben politie en justitie dossiers aangelegd van alle Nederlanders die werden verdacht van collaboratie met de Duitse bezetter. Samen vormen ze het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), dat wordt bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag. Volgens de huidige regels mogen nabestaanden en onderzoekers uitsluitend dossiers opvragen van personen die aantoonbaar zijn overleden of toestemming tot inzage geven. In 2025 wordt alle beperkingen echter opgeheven. De geplande digitalisering moet het bovendien mogelijk maken andere zoektermen te gebruiken dan de namen van verdachten. In het CABR is bijvoorbeeld informatie te vinden over opgepakte Joden en verzetsmensen.

  Of het archief volledig online komt te staan hebben de initiatiefnemers nog niet besloten. ‘Daarover willen we eerst een discussie voeren met belanghebbenden,’ zegt Edwin Klijn, historicus en manager van Netwerk Oorlogsbronnen. ‘Het zou voor nabestaanden gevoelig kunnen liggen als iedereen er via Google achter kan komen dat opa “fout” was in de oorlog. Misschien moeten er bepaalde drempels voor gebruikers komen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen