• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2011

  Christelijke missionarissen in Nederland

  Eerst bekeren, dan onderwerpen

  Door: Afke van der Toolen

  In de zevende en achtste eeuw trokken christelijke missionarissen door onze nog heidense streken. Met de zegen van pauselijk Rome, maar beschermd en ondersteund door het Frankische vorstenhuis. De kerstening van het tegenwoordige Nederland was een politieke zaak.

  In het oude klooster Werden in het Duitse Essen staat een draagbaar altaartje uit de achtste eeuw. Het is gemaakt van eikenhout en ivoor, met versierselen naar de toenmalige Frankische mode, en op het deksel een kruis met de in het christendom vergoddelijkte Jezus-figuur. Dit altaartje, dat ook als reliekschrijn dienstdeed, doorkruiste twaalf eeuwen geleden de laatste resten heidense wildernis in het tegenwoordige Nederland.

  Het kistvormige heilige object werd meegezeuld in een stoet van tientallen mensen. Zeven jaar lang ging het van terp naar terp in dat deel van Friesland dat nu Groningen heet, en daarna zandrug op, zandrug af door het Saksische gebied bij de Gelderse IJssel. Gedragen werd het door knechten, beschermd door een gewapend escorte. Want het christendom arriveerde met het kruis én het zwaard.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen