Home Britten ‘misbruikt’ voor nazipropaganda

Britten ‘misbruikt’ voor nazipropaganda

  • Gepubliceerd op: 15 december 2010
  • Laatste update 28 mrt 2023
  • Auteur:
    Sanne Rooseboom
  • 2 minuten leestijd

Britse veteranen van de Eerste Wereldoorlog brachten in juli 1935 een bezoek aan Adolf Hitler. Dat blijkt uit een filmpje dat onlangs opdook in de archieven van The Royal British Legion.

‘Wij Britten hebben nooit iets anders dan respect gevoeld voor de Duitsers aan de andere kant van de loopgraven,’ zegt Maj Francis Fetherston-Godley in de film. De lange man met zwarte snor staat er wat ongemakkelijk bij, terwijl hij zich richt tot Hitler. Dan schudt hij de Duitse Führer de hand en daarna ook Rudolf Hess.

De film is gevonden door archivaris Liam Maguire. Toen hij voor Discovery Channel onderzoek deed in de kelder van The Royal British Legion, nog altijd de belangenorganisatie van Britse veteranen, vond hij een metalen fotoalbum met hakenkruis op de kaft. Het was het souvenir dat de Duitsers de Britse delegatie na het bezoek hadden meegegeven en bevatte 148 foto’s. Vervolgens vond hij ook de film waarop de ontmoeting met Hitler is te zien.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Maguire heeft in de Daily Mail gezegd dat zijn ontdekking ‘een schok voor velen zal zijn’. De reacties in Groot-Brittannië zijn inderdaad heftig. ‘Het Legioen is misbruikt door de nazipropagandamachine,’ aldus de Daily Telegraph.

Duitse historici bevestigen dat het naziregime het bezoek van de Britse veteranen naar zijn hand heeft gezet. De Britten werden omgeven door draaiende camera’s. Behalve aan Hitler werden ze ook aan Hermann Goering voorgesteld, ze werden toegejuicht door honderden mensen langs de kant van de weg die de Hitlergroet brachten, en ze bezochten een massagraf van Britse soldaten in Stahnsdorf. Ook kregen de veteranen een rondleiding door het concentratiekamp Dachau.

Dit laatste onderdeel van de reis is het enige waar geen beeld van is. In de archieven is echter een beschrijving van dit uitstapje gevonden. De Duitsers lieten de Britten een paar isoleercellen zien en vertelden dat het kamp bedoeld was voor de ‘observatie van terugkomende geëmigreerde Joden’. Enkele Britse delegatieleden hadden vervolgens een diner met SS-chef Heinrich Himmler.

The Royal British Legion heeft verklaard dat het bezoek in de geest van de tijd moet worden gezien. Het was bedoeld om een vreedzame relatie op te bouwen met de voormalige vijand, niet de toekomstige. ‘Vooral veteranen geloofden in de helende werking van contact,’ laat de organisatie weten. Maar ook in 1935 zagen sommigen het bezoek als ongepast. Het Schotse veteranenlegioen boycotte het bezoek en de Joodse tak stemde tegen het tegenbezoek van achthonderd Duitse veteranen, drie jaar later.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer