Home Boeken: Op verzoek van Hare Majesteit – Frans en Tamara Becker

Boeken: Op verzoek van Hare Majesteit – Frans en Tamara Becker

  • Gepubliceerd op: 15 juni 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Rob Hartmans
Boeken: Op verzoek van Hare Majesteit – Frans en Tamara Becker

De premier die Nederland nooit kreeg

 

Herman Wiardi Beckman (1904-1945) was een held. Hoewel in dit boek zijn betekenis als SDAP-ideoloog een tikje wordt overdreven, was hij een veelbelovend politicus, die meteen in mei 1940 in verzet ging en in de Duitse concentratiekampen voor zijn medegevangenen een steun en voorbeeld was. Nadat hij kort voor de bevrijding in Dachau was omgekomen, kreeg hij een mythische status en waren velen van mening dat als hij was blijven leven uiteindelijk niet Willem Drees, maar hij premier was geworden – en dat dit voor Nederland veel beter was geweest.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Ondanks de ondertitel gaat Op verzoek van Hare Majesteit niet in eerste instantie over Wiardi Beckman – hoewel er na een flutboekje uit 1987 best ruimte zou zijn voor een echte biografie –, maar zijn het de plannen en pogingen om hem naar Engeland te halen die centraal staan. Wie wilden graag dat deze verzetsman naar Londen kwam, waarom werd hij zo belangrijk geacht, welke pogingen werden er ondernomen om hem uit bezet gebied weg te krijgen, en waarom mislukte dit steeds?

De plannen, de misverstanden en de miscommunicatie, de intriges en belangentegenstellingen binnen de regering in ballingschap worden minutieus en goed gedocumenteerd uit de doeken gedaan. Maar hoewel Wiardi Beckmans laatste poging om naar Engeland te gaan en zijn arrestatie ook voorkomen in de film Soldaat van Oranje, leest dit boek allerminst als het script van een spannende rolprent. Als lezer raak je geregeld de draad kwijt, terwijl Wiardi Beckman niet echt ‘tot leven’ komt.

 

Rob Hartmans is historicus, journalist en vertaler.

 

Op verzoek van Hare Majesteit. De oorlog van Wiardi Beckman

Frans en Tamara Becker

304 p. Boom, € 24,90

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2020