Home Boeken: Mein Kampf. Eine kritische edition

Boeken: Mein Kampf. Eine kritische edition

  • Gepubliceerd op: 22 april 2016
  • Laatste update 25 mei 2023
  • Auteur:
    Willem Melching
  • 2 minuten leestijd
Boeken: Mein Kampf. Eine kritische edition

Mein Kampf is een van de meest omstreden politieke boeken van de twintigste eeuw. Zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler vervielen de copyrights.

Om duistere figuren te vlug af te zijn besloot het gerenommeerde Institut für Zeitgeschichte tot een wetenschappelijke editie van het boek. Twee delen, 1966 pagina’s en meer dan 3000 voetnoten, en dat voor nog geen 60 euro.

Het team van bezorgers heeft de tekst van Hitler ‘omsingeld’ met voetnoten. Deze noten vallen in drie categorieën. De eerste categorie verklaart (verouderde) uitdrukkingen, namen en feiten. De tweede biedt historische context en de derde laat zien waar Hitler zijn ideeën vandaan haalde. Deze noten laten zich lezen als een essay in afleveringen over de bronnen van het nazisme.

Hitler omsingeld door voetnoten

De annotatie moest voor een breed publiek toegankelijk zijn, dus soms worden wel heel simpele dingen uitgelegd, maar daar valt mee te leven. Het meeste is zo interessant en boeiend dat je zou willen dat de bezorgers een apart boek over deze materie lieten verschijnen.

Deze uitgave maakt nogmaals duidelijk dat Hitler een gedreven ideoloog was, een aspect dat veel te weinig aandacht krijgt. Juist omdat Hitler geloofde in zijn eigen politieke theorie was hij in staat tot het ultieme kwaad. Net als zijn collega-massamoordaars Stalin en Mao putte ook Hitler de legitimatie voor zijn misdaden uit zijn ideologie. Wie deze wil doorgronden, kan niet om deze uitgave heen.

Hitler, Mein Kampf. Eine kritische Edition
1966 p. Institut für Zeitgeschichte, € 60,00

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 5 - 2016