Home BOEKEN: 1966. Das Jahr in dem Welt ihr Bewusstsein erweiterte – Frank Schäfer

BOEKEN: 1966. Das Jahr in dem Welt ihr Bewusstsein erweiterte – Frank Schäfer

  • Gepubliceerd op: 26 augustus 2016
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Willem Melching
BOEKEN: 1966. Das Jahr in dem Welt ihr Bewusstsein erweiterte – Frank Schäfer

Dit is een gezellig boek. De auteur geeft een caleidoscopisch overzicht van 1966. Politiek blijft grotendeels buiten beschouwing, maar kunst en cultuur krijgen ruim aandacht.

Schäfer verantwoordt zijn keuze voor 1966 vooral met het argument dat het de ‘stilte voor de storm’ van ‘1968’ was. Elke maand van het jaar krijgt een eigen hoofdstuk – compleet met de belangrijkste hits van die maand. Duitsland staat centraal, maar hij heeft ook oog voor de internationale context.

Als sleutelgebeurtenis ziet hij de volwassenwording van de popmuziek, met albums als Revolver van de Beatles, Pet Sounds van de Beach Boys en Aftermath van de Stones. Muziek vervulde een centrale rol in de jeugdcultuur, en met deze albums namen de musici het heft in handen. Dat was een voorbode van de revolutie van ‘68’.
 

In kleine schetsen en miniaturen neemt Schäfer ons mee naar een wereld in beweging. 

In kleine schetsen en miniaturen neemt Schäfer ons mee naar een wereld in beweging. Vergeten gebeurtenissen als een verdwaalde walvis op de Rijn worden afgewisseld met serieuzere zaken zoals Vietnam-demonstraties, literaire schandalen en natuurlijk het wereldkampioenschap voetbal, met de dramatische finale tussen Engeland en West-Duitsland.
Gelukkig vervalt de auteur nooit in jeugdsentiment, al was het maar omdat hij zelf geboren is in 1966. En passant bewijst het boek dat niets vroeger beter was, behalve de muziek.
 
Willem Melching is historicus en Duitsland-kenner aan de Universiteit van Amsterdam.
 
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.